Changing the rules of the game

Stop met tenten afpakken!


Advocaten roepen namens MiGreat de burgemeester & veiligheidsregio op om geen tenten in beslag te nemen van buitenslapers Ter Apel


Ter Apel, 9 september - Gisteren sliepen er 500 mensen buiten de hekken van Ter Apel. Hoeveel mensen vanavond weer in de regen moeten slapen is nog onduidelijk. Ondanks de noodverordening deelde MiGreat 's avonds tenten uit, omdat het welzijn en de gezondheid van de buitenslapers anders in het geding komen. Advocaten van Public Interest Litigation Project (PILP) roepen de burgemeester van Westerwolde en de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen op om de noodverordening op te heffen en geen tenten in beslag te nemen. In de bijlage vindt u de volledige brief.

'De overheid is verplicht om opvang te regelen voor mensen die in Nederland asiel aanvragen, maar komt deze verplichting nu volstrekt onvoldoende na. 2 Het recht op opvang is een fundamenteel mensenrecht. Door dat niet na te komen wordt er inbreuk gemaakt op dit recht. Door vervolgens ook nog eens kampeermiddelen te verbieden en actief af te pakken zonder dat er een alternatief geboden wordt, wordt er ook los daarvan inbreuk gemaakt op het recht op menselijke waardigheid van mensen in nood', aldus de advocaten.

MiGreat roept op om het “tentenverbod” direct in te trekken en om te stoppen met het actief afpakken van kampeermiddelen, waaronder ook tenten. Wanneer de instanties tenten blijven afpakken, zien wij ons genoodzaakt om juridische stappen tegen u te overwegen.

Tegelijkertijd zijn tenten allesbehalve een goede vorm van opvang. MiGreat pleit daarom in eerste instantie voor goede, kleinschalige en permanente opvang. Zolang de overheidsinstanties mensen geen opvang bieden, zien wij ons genoodzaakt om tenten uit te delen en de mensen in ieder geval bescherming te bieden tegen regen en wind.