Changing the rules of the game

MiGreat en Doorbraak dienen klacht in: pak geen tenten af!

MIGREAT EN DOORBRAAK DIENEN KLACHT IN OVER HET IN BESLAG NEMEN VAN TENTEN BIJ TER APEL

Je vindt de volledige klacht hier!

MiGreat en Doorbraak dienden, gesteund door advocaten van PILP, een klacht in over (het opdracht geven tot) het afnemen van tenten van mensen die noodgedwongen buiten moesten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel. Het afpakken van tenten van mensen die gedwongen buiten moeten slapen, omdat er voor hen geen opvang is, is in strijd met mensenrechten.

Door (bewust) falend beleid van de nationale overheid en het COA, moesten mensen buiten wachten of zelfs slapen, soms ook in de stromende regen. De lokale overheid bood de groep vluchtelingen geen hulp, maar gaf opdracht aan de politie en de dienst toezicht en handhaving om tenten af te nemen. De politie en handhavers hebben meerdere malen het laatste stukje beschutting dat deze mensen hadden, een tent, in beslag genomen.

Het is al ongelooflijk dat deze mensen geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd krijgen van de Nederlandse overheid. Maar dat de tentjes, die niets meer dan een absoluut minimum aan beschutting bieden, ook nog eens afgepakt worden en dat hulpverleners gearresteerd kunnen worden, omdat ze mensen droog en warm proberen te houden - dat is gewoon crimineel. De overheidsinstanties brengen het welzijn, de gezondheid en zelfs de levens van mensen op de vlucht in gevaar.

De situatie de afgelopen maanden voor het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor iedereen onwenselijk, maar was voor de mensen in nood onmenselijk. Door het actief en bewust afnemen van tenten, de enige mogelijkheid tot beschutting van deze mensen, werden ze over de rand van wat mensenrechtelijk aanvaardbaar is geduwd.

Het (opdracht geven tot het) aan de medewerkers van de politie en van toezicht en handhaving tot het afnemen van kampeermiddelen van mensen die gedwongen buiten moeten slapen, is in strijd met mensenrechten, onbehoorlijk, onnodig, onbillijk en onredelijk. Dit moet onmiddellijk stoppen!