Changing the rules of the game

Politiegeweld in CNO Zuidbroek

Persbericht: Politie gebruikt geweld tegen vreedzame asielzoekers in crisis-noodopvang in Zuidbroek - 1 persoon gearresteerd.

Op woensdagavond 5 april 2023 hebben zich ernstige incidenten voorgedaan in de noodopvang in Zuidbroek. Politieagenten met honden hebben mensen geslagen met wapenstokken. Deze mensen verweerden zich niet en gebruikten zelf geen geweld - zij stonden in de eethal, in protest tegen het slechte eten. Bewoners hebben het geweld gefilmd en gedeeld met MiGreat.

Het geweld vond plaats in de eethal, waar op dat moment mensen hun diner aan het eten waren. De politie schreeuwde meerdere malen (in het Nederlands, en dus onverstaanbaar voor de bewoners) 'ACHTERUIT, WEGWEZEN' tegen een groep mensen die rustig in de hal stond. Zij liepen met waakhonden en wapenstokken op de mensen af en begonnen meteen te slaan.

Mohammed uit Syrie (niet zijn echte naam): 'We made a peaceful protest about the food. They beat us and chased us with dogs. Even an older man was beaten. They left after using violence and terrorising peaceful people. They tried to arrest the people who were filming them, and finally took one person. We hoped that we would be safe in the Netherlands.'

Roos Ykema (voorzitter MiGreat): 'Wij zijn diep geschokt door het geweld, dat volkomen onnodig gebruikt werd door de politie. We leven mee met de slachtoffers en eisen dat het handelen van de agenten onderzocht en bestraft wordt.'

Aanleiding waren klachten van de bewoners over de kwaliteit van het voedsel. COA heeft zich toen agressief opgesteld tegenover de bewoners. Mensen hebben dit gefilmd, waarna COA de telefoons probeerde af te pakken van degenen die aan het filmen waren. Vervolgens werd de politie inschakeld.

De politieagenten die ter plaatse kwamen zich vervolgens ook schuldig gemaakt aan agressief gedrag. Zij hebben honden ingezet en zonder waarschuwing vreedzame mensen geslagen. Dit heeft geleid tot een zeer gevaarlijke en bedreigende situatie voor de bewoners van de opvang. Na afloop keerde de rust weer terug maar er is waarschijnlijk 1 bewoner gearresteerd.

Migreat veroordeelt het agressieve gedrag van zowel het COA als de politie ten zeerste. Het gebruik van geweld is buiten alle proporties, en dat op hun woonplek, waar zij zich veilig zouden moeten voelen. We eisen dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen om de veiligheid van de bewoners te waarborgen en dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld naar het gedrag van het COA én de politie. We zullen dit incident blijven volgen en zullen verdere updates verstrekken zodra deze beschikbaar zijn.

De schokkende beelden kun je hier terug zien: instagram of facebook. Met vragen kun je contact opnemen met info@migreat.org.